Náklady na terapii Diabetes mellitus a jeho pozdní komplikace - Hladíková, Eva (2012)
Diplomová práce se věnuje problematice jedné z nejzávažnějších chorob 21. století. Diabetes mellitus je onemocnění, kterým trpí miliony lidí na celém světě. Práce je rozdělena do dvou hlavních celků. První část je věnována základním teoretickým poznatkům o této nemoci. Zabývá se historií, klasifikací diabetu a jeho terapii. Dále se zabývá komplikacemi s diabetem spojenými a také edukací diabetiků samotných. Druhá část obsahuje praktickou ukázku chodu diabetologické ambulance. Cílem této práce je odhadnout náklady na terapii diabetes mellitus I. a II. typu a odhadnout náklady na terapii pozdních komplikací této nemoci.