Analýza trhu s marihuanou a úlohy ceny na nelegálním trhu - Morávek, Daniel (2012)
Diplomová práce se zabývá ekonomickou analýzou trhu s konopnými produkty, s důrazem na situaci a specifika v České republice (ČR) a se zaměřením na cenu konopných drog. Cílem práce je zhodnotit úlohu ceny konopných drog na trhu, její roli při rozhodování konzumentů a zda je faktor ceny významnější než další socio-ekonomické determinanty. V teoretické části práce přibližuje ekonomické a společenské aspekty drogové politiky a její aplikované formy v ČR. Praktická část práce se zaměřuje na analýzu stávající situace na trhu s konopnými produkty. V práci je popsán realizovaný dotazníkový průzkum, který se týká konzumace konopných drog středoškoláky a také přístupu středoškoláků ke konopným drogám a jejich postojů. Ze získaných dat je provedeno souhrnné statistické vyhodnocení odpovědí a u vybraných otázek provedena regresní analýza. Ukázalo se, že většina uživatelů marihuany za drogu neplatí a že se při nákupu uplatňují množstevní slevy. Opatření protidrogové politiky, která se snaží ovlivnit cenu, proto nemusí mít žádané dopady.