Ovlivňuje náboženství socio-ekonomické ukazatele Čínské lidové republiky? - Kaše, Pavel; Chalupníček, Pavel; Mládek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce pojednává o pěti v Čínské lidové republice oficiálně povolených náboženských vyznáních. Stručně uvádí vývoj postoje čínské vlády k náboženství od nástupu komunistické vlády a dále diskutuje myšlenky vycházející z teologické podstaty těchto náboženství a jejich dopad na ekonomickou aktivitu věřících. Pomocí Ordered Logit analýzy a dalších metod ověřuje závěry plynoucí z těchto myšlenek na socio-ekonomických datech z průzkumů World Values Survey a Spiritual Life Study of Chinese Residents - Association of Religion Data Archives. Závěry z některých analýz prokazují vztah mezi vyznáním respondenta a jeho ekonomickým rozhodováním a jednáním a z toho plynoucí kvalitou respondentova života. Kvalita života je měřena jako soubor kategoriálních proměnných, které by podle závěrů z pohledu liberální ekonomie měly pro kvalitní život nabývat určitých hodnot.
Vedoucí práce: Pavel Chalupníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses