Může vytvoření fondového centra napomoci ke zvýšení ekonomické konkurenceschopnosti země? - Kubínová, Pavla (2012)
Vysoká koncentrace automobilového průmyslu v české ekonomice a její závislost na exportu do Německa by se dala přirovnat ke špatně diverzifikovanému investičnímu portfoliu. V době, kdy se odvětví náročná na manuální práci přesouvají do zemí s levnější pracovní silou a dokonce i stabilní německá ekonomika ztrácí tempo růstu, je třeba přemýšlet, jak podpořit konkurenceschopnost české ekonomiky a zajistit udržitelný hospodářský růst. Práce se zabývá otázkou, zda možným řešením může být vyšší orientace na finanční sektor a vytvoření silného trhu kolektivního investování. Odpověď se autorka snaží nalézt pomocí analýzy tohoto odvětví a jeho vlivu na domácí ekonomiku v zemích, kde existují největší fondová centra v EU. Původní domněnku, že intenzivní vývoj trhu kolektivního investování v zemi zásadně podpoří růst HPD, analýza nepotvrdila. Nicméně vzhledem k silné korelaci mezi objemem aktiv ve správě fondů a HPD nelze určitou souvislost vyloučit. Vliv na rozvoj dalších odvětví v ekonomice je jen průměrný, ovšem analýza ukazatelů konkurenceschopnosti ukázala silnou stránku tohoto odvětví.