Souvislosti vývoje investičního a hospodářského cyklu v České republice v letech 2000 – 2011 - Müllerová, Kristýna (2012)
Tématem mé diplomové práce je zhodnocení souvislostí investičního a hospodářského cyklu. Hlavním cílem práce je analýza investičního cyklu v České republice a jeho vývoj od roku 2000 do roku 2011. V teoretické části práce popíši jednotlivé modelové přístupy, které lze použít k analýze investičního cyklu na makroekonomické i mikroekonomické úrovni. V analytické části práce bude zkoumána souvislost měnové a fiskální politiky s investičním cyklem v České republice. Zkoumány budou také jednotlivé determinanty investic, konkrétně reálná úroková míra, hrubý domácí produkt, hrubé národní úspory a přímé zahraniční investice. Dílčím cílem analytické části práce bude zhodnocení efektivnosti investic v České republice. Závěrem práce bude mezinárodní komparace investičního cyklu České republiky se státy EU-27, Eurozónou a vybranými zeměmi (Německo, Finsko, Španělsko) v období 2000 - 2011.