Komparace příčin a řešení současných hospodářských problémů Irska a Řecka - Fenclová, Veronika; Ševčíková, Michaela; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem diplomové práce je analýza a hledání východisek ze současné dluhové krize států eurozóny. Problematiku zkoumám na příkladu dvou zemí, které zavedly společnou měnu - Řecka a Irska. Evropská unie (resp. eurozóna) se již téměř celé desetiletí potýká s problémy, které zejména nyní vážně ohrožují její existenci. Základní příčiny této krize spočívají mimo jiné zejména ve strukturálních nedostatcích jednotlivých ekonomik tohoto uskupení. Praktická část práce se zabývá komparací poskytnuté finanční pomoci Řecku a Irsku ze strany EU a MMF. Vyhodnocuje efektivnost pomoci s ohledem na jejich současnou ekonomickou situaci a výhled do budoucna. Práce porovnává obě země od jejich vstupu do Evropského společenství, vyhodnocuje plnění Maastrichtských kritérií. Zkoumá hospodářsko-politickou situaci Řecka a Irska od zavedení společné měny a zabývá se obdobím po vypuknutí celosvětové finanční krize, která zásadním způsobem odhalila dlouhodobé neřešené problémy těchto vybraných států Evropské unie.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses