Vývoj stranického systému v RF - Malátová, Lenka; Prorok, Vladimír, 1956-; Gutsul, Yulia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem diplomové práce je na základě analýzy vývoje stranického systému v Ruské federace zjistit, zda je na tento stát možné aplikovat klasické teorie politických stran a stranických systémů navržené vybranými politology. V první kapitole, která má posloužit jako teoretický základ kapitole poslední, jsou zmíněny teorie Maurice Duvergera, Jeana Blondela, Steina Rokkana a Giovanniho Sartoriho. Druhá kapitola se zabývá vznikem stranického systému v carském Rusku. Má za úkol čtenáři přiblížit možnosti a základy formování prvních politických stran na tomto území. Třetí kapitola se zaměřuje na období vlády KSSS, nástroje vlády této strany a důvody postupného oslabení její moci. Čtvrtá kapitola je pomyslně rozdělena do dvou částí, z nichž první má za úkol stručně shrnout vývoj stranického systému v Rusku od pádu SSSR, druhá část se zabývá komparací teoretických koncepcí uvedených v první kapitole a skutečného vývoje v Rusku.
Vedoucí práce: Vladimír Prorok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses