Regulace právního prostředí a nástroje ochrany klientů v pojišťovnictví - Hellebrand, Pavel (2012)
Disertační práce se zaměřuje na aktuální tendence v regulaci finančních trhů a institucí, vyvolané finanční krizí let 2007 -- 2009. Vzhledem k šíři této problematiky se specificky zaměřuje na oblast pojišťovnictví a otázky dopadu intenzifikace regulace na pojišťovny. Práce se soustředí na otázku zvyšující se regulace finančních institucí, konsolidaci dohledu a přenos kompetencí na nadnárodní struktury a změny v regulatorním přístupu k systemickým rizikům. Tyto otázky jsou analyzovány především s ohledem na jejich dopad na pojišťovnictví a práce hodnotí, nakolik je tato tendence adekvátní ve vztahu k pojišťovacímu trhu. Dále práce provádí analýzu stávajícího prostředí pojišťovací regulace v České republice a navrhuje jeho významnější doplnění o prvky samosprávy. Závěrečná část práce se zabývá otázkou analýzy dostatečnosti nástrojů chránících klienty pojišťoven.