Regulace právního prostředí a nástroje ochrany klientů v pojišťovnictví - Hellebrand, Pavel; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vostatek, Jaroslav, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Disertační práce se zaměřuje na aktuální tendence v regulaci finančních trhů a institucí, vyvolané finanční krizí let 2007 -- 2009. Vzhledem k šíři této problematiky se specificky zaměřuje na oblast pojišťovnictví a otázky dopadu intenzifikace regulace na pojišťovny. Práce se soustředí na otázku zvyšující se regulace finančních institucí, konsolidaci dohledu a přenos kompetencí na nadnárodní struktury a změny v regulatorním přístupu k systemickým rizikům. Tyto otázky jsou analyzovány především s ohledem na jejich dopad na pojišťovnictví a práce hodnotí, nakolik je tato tendence adekvátní ve vztahu k pojišťovacímu trhu. Dále práce provádí analýzu stávajícího prostředí pojišťovací regulace v České republice a navrhuje jeho významnější doplnění o prvky samosprávy. Závěrečná část práce se zabývá otázkou analýzy dostatečnosti nástrojů chránících klienty pojišťoven.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations