Vliv fanoušků na regulaci fotbalových profesionálních klubů - Kotáb, Jiří (2011)
Prostředí fotbalových klubů v Evropě i v České republice prodělalo v poslední době výrazné změny. Zejména změny ve vlastnické struktuře způsobily, že cíle investorů -- vlastníků klubů se nezřídka dostaly do rozporu se zájmy fotbalových fanoušků a v některých případech vedly až k existenčním problémům profesionálních fotbalových klubů. Nespokojenost fanoušků vyústila ve snahy o regulaci klubů a získání podílu na jejich řízení. Předkládaná disertační práce se pokouší tento fenomén postihnout. Rozebírá příčiny problémů fotbalových klubů a popisuje způsoby jejich řešení. Těžištěm práce je analýza vlivu fotbalových fanoušků, především jejich ekonomického potenciálu, který umožnil vznik a vývoj hnutí tzv. Supporters' trusts (družstev fanoušků) na britských ostrovech i v kontinentální Evropě, a promítl se do skutečnosti, že fanoušci se stávají významnou skupinou mezi stakeholdery profesionálních fotbalových klubů. Práce dále představuje regulační nástroje ze strany organizace UEFA -- Financial Fair Play (FFP) a Supporters Liaison Officer (SLO), zkoumá možnosti jejich uplatnění v prostředí fotbalových klubů a předkládá model kvantifikace hodnoty klubu pro fanoušky. Poznatky z oblasti regulace fotbalových klubů z hlediska možností fanoušků a výsledky dílčích výzkumů jsou aplikovány na prostředí profesionálních fotbalových klubů v České republice a doplněny o výsledky dotazníkového šetření a z toho vyplývající soubory doporučení.