Projektové metodiky a psychologické aspekty řízení lidských zdrojů - Svoboda, Jiří (2012)
V moderním managementu roste význam psychologie a orientace na lidské zdroje, ovšem v teorii a zejména praxi projektového řízení jde o často opomíjenou oblast. Přitom právě tato oblast skýtá velký potenciál ke zlepšení fungování projektových týmů a zvýšení efektivity týmové práce. Disertační práce je proto zaměřena na lidský faktor v projektovém řízení a věnována možnostem využití psychologie, zejména teorie motivace a týmů. Práce má několik hlavních cílů, které je možné rozdělit do dvou hlavních skupin. První skupinou jsou cíle výzkumné, které byly zaměřené na práci v projektových týmech vedených dle agilních nebo tradičních metodik, problematiku sestavování projektových týmů, charakteristiku projektů vhodných pro použití agilních metodik a problematiku jejich zavedení. Druhá skupina cílů práce se týká návrhu řešení identifikovaných problémových oblastí. Z výsledků provedeného průzkumu vyplynulo, že agilní týmy mají blíže týmům v psychologickém pojetí, zatímco týmy v tradičních metodikách mají blíže k pracovním skupinám. Projektové týmy v agilních metodikách mají předpoklady pro efektivnější fungování a vyšší výkonnost než týmy v projektech řízených podle tradičních metodik. Dále práce přinesla poznatky o sestavování a práci projektových týmů. Ačkoliv z pohledu týmové práce se zdají být agilní metodiky efektivnější, neřeší všechny problémy projektového řízení a jejich využití nemusí být univerzálně vhodné pro jakékoli typy projektů a firemní prostředí. Z tohoto důvodu je v práci věnován prostor také charakteristice projektů vhodných pro řízení agilními metodikami. Úspěšné zavedení a používání agilních metodik je ovlivněno prostředím firmy a řadou dalších faktorů, jenž byly identifikovány v teoretické části a následně ověřeny výzkumem. Práce