Projektové metodiky a psychologické aspekty řízení lidských zdrojů - Svoboda, Jiří; Molnár, Zdeněk, 1939-; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
V moderním managementu roste význam psychologie a orientace na lidské zdroje, ovšem v teorii a zejména praxi projektového řízení jde o často opomíjenou oblast. Přitom právě tato oblast skýtá velký potenciál ke zlepšení fungování projektových týmů a zvýšení efektivity týmové práce. Disertační práce je proto zaměřena na lidský faktor v projektovém řízení a věnována možnostem využití psychologie, zejména teorie motivace a týmů. Práce má několik hlavních cílů, které je možné rozdělit do dvou hlavních skupin. První skupinou jsou cíle výzkumné, které byly zaměřené na práci v projektových týmech vedených dle agilních nebo tradičních metodik, problematiku sestavování projektových týmů, charakteristiku projektů vhodných pro použití agilních metodik a problematiku jejich zavedení. Druhá skupina cílů práce se týká návrhu řešení identifikovaných problémových oblastí. Z výsledků provedeného průzkumu vyplynulo, že agilní týmy mají blíže týmům v psychologickém pojetí, zatímco týmy v tradičních metodikách mají blíže k pracovním skupinám. Projektové týmy v agilních metodikách mají předpoklady pro efektivnější fungování a vyšší výkonnost než týmy v projektech řízených podle tradičních metodik. Dále práce přinesla poznatky o sestavování a práci projektových týmů. Ačkoliv z pohledu týmové práce se zdají být agilní metodiky efektivnější, neřeší všechny problémy projektového řízení a jejich využití nemusí být univerzálně vhodné pro jakékoli typy projektů a firemní prostředí. Z tohoto důvodu je v práci věnován prostor také charakteristice projektů vhodných pro řízení agilními metodikami. Úspěšné zavedení a používání agilních metodik je ovlivněno prostředím firmy a řadou dalších faktorů, jenž byly identifikovány v teoretické části a následně ověřeny výzkumem. Práce
Pro problematické oblasti, ve kterých existuje významný potenciál pro zlepšení, byl připraven návrh řešení v podobě dvou modelů uvedených v závěrečné části práce. Prvním řešením je model zavedení podnikové projektové metodiky zohledňující výstupy výzkumu, druhým návrhem je koncept, jehož cílem je zvýšení výkonnosti projektových týmů. Obě navržená řešení přinášejí konkrétní postupy a techniky využitelné a připravené pro praktické nasazení ve firemním prostředí.
Vedoucí práce: Zdeněk Molnár
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations