Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) v právu EU - Králová, Tereza; Grmelová, Nicole, 1975-; Zicha, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato diplomová práce, nazvaná Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) v právu EU, měla jako hlavní vytyčený cíl za pomocí podrobné analýzy vysvětlit jednotlivé prvky procesu posuzování vlivů na životní prostředí. Hlavní důraz této diplomové práce je kladen na rozbor platné právní úpravy procesu posuzování vlivů na životní prostředí a její vývoj. Diplomová práce je členěna do 5 kapitol, dále obsahuje úvod, závěr, seznam zkratek, seznam obrázků, přílohu a seznam literatury. Kapitola první vymezuje pojem posuzování vlivů na životní prostředí a rozlišuje tzv. projektové (EIA) a strategické (SEA) posuzování. Druhá kapitola charakterizuje mezinárodněprávní úpravu posuzování vlivů na životní prostředí. Hlavním těžištěm této diplomové práce je kapitola třetí, která se podrobně zabývá analýzou právních předpisů týkajících se posuzování vlivů na životní prostředí na úrovni Evropské unie a na úrovni vnitrostátní právní úpravy, která je následně komparována s právními úpravami vybraných členských států Evropské unie. Čtvrtá kapitola se věnuje procesu posuzování vlivů na životní prostředí v rámci soustavy Natura 2000. Pátá kapitola obsahuje rozbor případu Temelín s ohledem na otázky posuzování vlivů na životní prostředí.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses