Světová finanční krize a její dopady na ekonomiku Ruské federace - Bolotov, Ilya; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Petříček, Václav, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Disertační práce se zabývá problematikou světové finanční a ekonomické krize a jejím vlivem na ruskou ekonomiku. Představuje syntézu hlavních přístupů ke zkoumání krize v letech 2008-2011 a vytváří vlastní teoretický model pro její vysvětlení a šíření v otevřené ekonomice, a také podrobně analyzuje stav ruské ekonomiky a protikrizových opatření. Práce je založena na předpokladech, že krizi bylo možno teoreticky vysvětlit a předvídat prostřednictvím makroekonomických modelů, že protikrizové politiky ve světě byly z větší části neefektivní a že problémy ruské ekonomiky byly vyvolány nejenom globální recesí, ale také vnitřními nerovnováhami. Z metodologické stránky práce je založena na myšlenkách rakouské a keynesiánské ekonomie (rakouském modelu hospodářského cyklu a poznatcích post- a neokeynesiánských větví) a ekonomie finančních krizí a také na vybraných myšlenkách marxistické ekonomie a je rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole pozornost je věnována čtyřem hlavním heterodoxním teoretickým přístupům k vysvětlení finančních a ekonomických krizí a poté odvození syntetického modelu. Ve druhé kapitole jsou analyzovány příčiny, průběh a hlavní předpovědi americké a světové krize a empiricky testován model z první kapitoly. Ve třetí kapitole se zkoumá hloubka dopadů krize na svět, popisují se kanály jejího šíření a provádí se analýza protikrizových opatření na celosvětové úrovni. Čtvrtá kapitola je věnována specifikům ruské ekonomiky, jejímu vývoji během krize a protikrizové politice ruské vlády a centrální banky. Disertační práce se tímto snaží vyplnit existující mezeru v odborné literatuře.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations