Testovanie vplyvu kvartálnych výsledkov a očakávaní analytikov na cenu vybraných akciových titulov - Šoltés, Viktor (2012)
Cieľom dizertačnej práce je nájdenie súvislostí medzi rastom, prípadne poklesom ceny akcie v období vyhlasovania kvartálnych výsledkov akciových spoločností a prekvapením, buď pozitívnym, alebo negatívnym v kvartálnych výsledkoch. Kvartálne výsledky sú porovnávané s odhadmi analytikov, ktorí svoje odhady publikujú na spravodajských serveroch agentúry Thomson Reuters. Túto súvislosť som sa snažil potvrdiť štatistickými metódami, kde výnos akciového titulu definovaný ako percentuálny zisk v sledovanom období je závislá premenná. Nezávislých premenných bolo zo začiatku niekoľko, postupne došlo k ich redukcii na tri vysvetľujúce premenné. K testovaniu bola použitá lineárna regresia, kde závislá premenná je výnos akciového titulu v sledovanom pätnásťdennom intervale a vysvetľujúcimi premennými sú výnos akciového indexu príslušného akciového trhu v sledovanom období, "excess impact" -- čo je miera prekvapenia z výsledkov pri zverejňovaní kvartálnych výsledkov v porovnaní s odhadmi analytikov a poslednom premennou je index VIX, index rizika alebo tiež niekedy nazývaný index strachu, ktorý určitým spôsobom odráža momentálne nálady na trhu. Na testovanie volatility výsledkov bol použitý model GARCH.