Testovanie vplyvu kvartálnych výsledkov a očakávaní analytikov na cenu vybraných akciových titulov - Šoltés, Viktor; Radová, Jarmila; Musílek, Petr, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cieľom dizertačnej práce je nájdenie súvislostí medzi rastom, prípadne poklesom ceny akcie v období vyhlasovania kvartálnych výsledkov akciových spoločností a prekvapením, buď pozitívnym, alebo negatívnym v kvartálnych výsledkoch. Kvartálne výsledky sú porovnávané s odhadmi analytikov, ktorí svoje odhady publikujú na spravodajských serveroch agentúry Thomson Reuters. Túto súvislosť som sa snažil potvrdiť štatistickými metódami, kde výnos akciového titulu definovaný ako percentuálny zisk v sledovanom období je závislá premenná. Nezávislých premenných bolo zo začiatku niekoľko, postupne došlo k ich redukcii na tri vysvetľujúce premenné. K testovaniu bola použitá lineárna regresia, kde závislá premenná je výnos akciového titulu v sledovanom pätnásťdennom intervale a vysvetľujúcimi premennými sú výnos akciového indexu príslušného akciového trhu v sledovanom období, "excess impact" -- čo je miera prekvapenia z výsledkov pri zverejňovaní kvartálnych výsledkov v porovnaní s odhadmi analytikov a poslednom premennou je index VIX, index rizika alebo tiež niekedy nazývaný index strachu, ktorý určitým spôsobom odráža momentálne nálady na trhu. Na testovanie volatility výsledkov bol použitý model GARCH.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations