Jak vytváří statistika obrazy světa a života - Janko, Jaroslav, 1893-1965 (Cesta k vědění, 1942)
Podává úvod do mathematiky representativní methody, výklad theorie náhodného výběru pro znak kvantitativní (náhodné výběry ze známého souboru a z neznámého souboru), seznamuje s pojmy zavedenými do statistiky vposl.době.Velkoučást knihy zabírá výklad o korelaci (koeficienty korelace, koeficienty regrese a analysa rozptylu), jejíž theorie se podává od zákl. pojmů až do prakt. užití a hodnocení vzhledem k náhod. odchylkám výběrovým.