Jak vytváří statistika obrazy světa a života - Janko, Jaroslav, 1893-1965 (V Praze : nákladem Jednoty českých matematiků a fysiků, 1942)
Podává úvod do mathematiky representativní methody, výklad theorie náhodného výběru pro znak kvantitativní (náhodné výběry ze známého souboru a z neznámého souboru), seznamuje s pojmy zavedenými do statistiky vposl.době.Velkoučást knihy zabírá výklad o korelaci (koeficienty korelace, koeficienty regrese a analysa rozptylu), jejíž theorie se podává od zákl. pojmů až do prakt. užití a hodnocení vzhledem k náhod. odchylkám výběrovým.
I. díl. 1942. 137 stran — II. díl. 1944. 155 stran
Obsahuje bibliografii
Keywords: matematická statistika; studie; mathematical statistics; studies