Souvislost mezi kvalitou života v příhraničních oblastech jižních Čech a ochotou potenciálních talentů zde žít a pracovat - Michálková, Veronika (2013)
V diplomové práci je nejdříve přestavena charakteristika několika pojmů. Jedná se o pojmy talent, kvalita života a s tím souvisejících poznatků. Ty jsou důležité pro další pochopení práce. Další část představí různé ukazatele a jejich hodnoty, které tyto ukazatele nabývají ve zkoumaných oblastech. Tyto oblasti jsou předtím také stručněji představeny. V praktické části byla použita metoda dotazování a metoda skupinového rozhovoru. Hlavním úkolem bylo zjistit, jak vidí kvalitu života studenti, potenciální talenti a také zjistit prostředky, které by pomohly zde takové lidi udržet