Odpovědnost členů dozorčí rady - Toman, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Hejda, Jan, 1955-; Přibyl, Karel (2013)
Tato diplomová práce se věnuje soukromoprávní odpovědnosti dozorčí rady a jejich členů za porušení svých povinností při své výkonu funkce. Důraz je kladen na odpovědnostní vztah mezi dozorčí radou nebo jejím členem a obchodní společnosti (v nové terminologii "obchodní korporace"), jehož obsahem je povinnost k náhradě škody. Práce se nejdříve obecně i konkrétně zaobírá právním zakotvením dozorčí rady jako takové, vznik a zánik funkce člena dozorčí rady a vymezení jejich životního prostorou nejen ve vztahu ke společnosti, ale také vůči jednotlivým akcionářům, valné hromadě a pochopitelně vůči představenstvu -- tedy i jejich vzájemná práva a povinnosti. Celou práci protíná záměr autora zhodnotit účinnou právní úpravu, jejíž legislativní život se chýlí ke konci, a okomentovat na této bázi připravovanou právní úpravu, která do korporátní praxe přinejmenším přinese svěží vítr. Krátce je okomentována faktická nemožnost stíhat členy dozorčí rady pro trestné činy spojené s výkonem funkce
Vedoucí práce: Jan Hejda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2013
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2013
Keywords: občanské právo; obchodní společnosti; dozorčí rady; odpovědnost za škodu; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; civil law; corporations; supervisory boards; liability for damages; master's theses