Burzovní aliance a nové finanční trhy ve světě - Znojová, Anna; Žilák, Pavel; Vorek, Marian; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
V mé diplomové práci se zaměřuji na různé formy burzovní spolupráce a snažím se nastínit, jaký vliv měly deregulace a globalizace na uspořádání burzovních trhů. Uvedla jsem teoretické podklady, které posloužily jako podklad pro analýzu tématu konsolidace burz. Na úvod taktéž vysvětluji některé základní pojmy, jako jsou fúze, unie či federace a také objasňuji rozdíl mezi kooperací a konsolidací. Následně jsem se zaměřila na alianci NYSE Euronext, která je první transatlantickou aliancí a jedním s nejvýznamnějších subjektů na burzovním trhu. Alianci jsem hodnotila z pohledu tří vybraných ukazatelů, kterými jsou tržní kapitalizace, objem obchodů a rychlost trhu. Z provedených analýz v mé práci patrné, že regulatorní orgány v minulosti povolily vznik burzovních aliancí, které jsou v současné době největšími a nejvýznamnějšími subjekty na burzovních trzích, jimž mohou regionální burzovní trhy jen velmi těžko konkurovat. Tento problém je nastíněn zejména na případu Deutsche Börse, která usilovala o spojení s transatlantickou aliancí NYSE Euronext., které však bylo zamítnuto Evropskou komisí, právě z obavy narušení tržní konkurence. Na důkaz toho, že na burzovních trzích je neustále živo a že všechny burzy se snaží získat co nejlepší postavení, tedy i nejlepšího možného partnera pro budoucí spolupráci, jsem uvedla dva nedávno zveřejněné plány na spojenectví, a to fúze mezi Deutsche Börse a ruskou burzou MICEX a Intercontinental Exchange a NYSE Euronext. V neposlední řadě jsem se zaměřila na analýzu asijského kontinentu z pohledu realizovaných i nerealizovaných fúzí, kde burzovní trhy nejsou přesyceny a stále mají obrovský potenciál dalšího rozvoje.
Vedoucí práce: Pavel Žilák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses