Principy společenské zodpovědnosti na příkladu vybrané firmy - Justián, Josef (2012)
Diplomová práce se věnuje tématu společenské odpovědnosti firem a odpovědnosti lidské společnosti vůbec. Ve své teoretické části popisuje východiska konceptů CSR, jejich praktické využit v korporátní praxi a skutečné dopady na společnost. Identifikuje hlavní faktory úspěšnosti společensko-odpovědnostních strategií. Hledá souvislost mezi odpovědnými postoji k podnikání a globalizačními procesy, vysvětluje vliv velikosti společností a firem na vlastní aktivitu v oblasti CSR. Současně zkoumá význam společensko-odpovědnostních přístupů na hodnotu firmy. Ve své praktické části navrhuje konkrétní projekt pro společnost Microsoft v oblasti environmentálního pilíře CSR a zároveň strategii realizace projektu. Porovnává pro a proti realizace projektu, a jeho možné dopady na cílovou skupinu uživatelů IT technologií.