Analýza daně z přidané hodnoty se zaměřením na stavební a montážní práce - Batistová, Petra (2012)
Práce se zaměřuje na problematiku DPH a daňového systému v České republice. V teoretické části se přibližuje historie daní a základní pojmový aparát. Těžištěm je druhá část, která je věnována analýze daňového dopadu různých novel ZDPH na daňové poplatníky, se zaměřením na problematiku stavebních a montážních prací. Cílem práce je řešení vybraného praktického problému -- aplikace různých novel ZDPH z pohledu stavebních a montážních prací. Je proveden výpočet a následně porovnání dopadu novel ZDPH na cenu stavebních a montážních prací. Další praktický příklad řeší, jak se promítá režim reverse charge do účtování a vyplnění daňového přiznání k DPH u stavební firmy