Řízení rizik s ohledem na Basel II a Basel III - Kutová, Nikola; Křížek, Tomáš; Kolman, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit systém řízení rizik českých bank podle pravidel Basel II a připravenost českého bankovního systému na nová pravidla Basel III. První část se zaměřuje na definici rizik a způsoby jejich řízení podle Basel. Jsou v ní rozebrána jednotlivá rizika, která spadají do působnosti pravidel o kapitálové přiměřenosti každé banky. Druhá část se zaměřuje na charakteristiku Basel II a III, zejména jakým způsobem jsou tato pravidla implementována do práva EU a následně do práva ČR. Součástí druhé části jsou také nedostatky Basel II. Na tyto nedostatky reagoval Basilejský výbor pro bankovní dohled představením nových pravidel Basel III. V závěrečné části se obě části propojují na analyzovaném vzorku třech bank. Po provedení analýzy práce hodnotí připravenost jednotlivých bank na nová pravidla řízení rizik a shrnuje připravenost českého bankovního sektoru na nová pravidla Basel III.
Vedoucí práce: Tomáš Křížek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses