Analýza ukazatele RPSN u spotřebitelských úvěrů - Muzikář, Martin; Radová, Jarmila; Coufal, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato práce se zabývá analýzou roční procentní sazby nákladů (RPSN) a dalších klíčových parametrů spotřebitelských úvěrů s ohledem na dodržování zákonných povinností ze strany hlavních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na českém úvěrovém trhu. První část práce pojednává o ekonomických aspektech spotřebitelských úvěrů, ve které je věnována pozornost především analýze zadluženosti českých domácností se zaměřením na trh spotřebitelských úvěrů. Část druhá je věnována právním aspektům spotřebitelských úvěrů, tedy především zákonným požadavkům, které jsou kladeny na poskytovatele spotřebitelských úvěrů. Ve třetí části je provedena samotná analýza ukazatele RPSN u spotřebitelských úvěrů, přičemž pozornost je věnována i tzv. "půjčkám do výplaty". Na základě nastavených modelů úvěrů je provedena komparace RPSN u jednotlivých produktů jak z hlediska jejich souladu se současnou legislativou, tak i z hlediska toho, kdo je poskytovatelem spotřebitelského úvěru. Závěrečná část nabízí konkrétní doporučení pro rozvoj finanční gramotnosti a pro budoucí legislativní vývoj v této oblasti.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses