Analýza vývoje regulace hedgeových fondů - Smolová, Kateřina (2013)
Cílem práce je analyzovat vývoj hedgeových fondů a jejich regulaci zejména v kontextu globální finanční krize. První část je zaměřena na definování pojmu "hedgeový fond", jeho srovnání s jiným institucionálním investorem, a to podílovým fondem, dále je zde rozebrána historie a popis základních investičních strategií, které hedgeové fondy používají. V druhé části je rozebrán trh hedgeových fondů, mimo jiné jejich počet, velikost spravovaných aktiv a výnosnost. Závěrečná část se pak věnuje zejména teoretickým aspektům regulace a dohledu hedgeových fondů, dále je zde provedena analýza právního stavu regulace a dohledu těchto fondů v některých státech před globální finanční krizí, jsou zde rozebrány požadavky směrnice AIFM a analyzovány její možné dopady, na konec je směrnice porovnána s požadavky Dodd Frank Act.