Postavení společností Airbus a Boeing v leteckém průmyslu - Hrabovyy, Oleksandr (2009)
Diplomová práce pojednává o společnosti Boeing a jeho evropském konkurentovi Airbus. Zaměřujeme se především na dva finančně náročné projekty posledních let. Jedná se o výrobu A380 a u konkurence Boeingu 787. V úvodní kapitole je podrobně rozebrána historie, struktura obou firem. U airbusu se dále zabýváme také lokalizací výroby a rozdělujeme tržby dle jednotlivých strukturálních složek. Následuje nejdůležitější část práce, ve které se analyzují příčiny krize u dvou projektů tzn. A380 a Boeingu 787. Pro lepší srovnání je použita Swot analýza.