Kreditní rizika v mezinárodním obchodě a možnosti jejich řízení - Tobrmanová, Jana (2011)
Cílem této diplomové práce je analyzovat různé možnosti řízení kreditního rizika z hlediska tuzemské firmy orientující se převážně na obchod se zahraničními partnery a to jak v teoretické, tak i praktické rovině. Práce se zabývá obecným vymezením rizika a druhy rizik v mezinárodním obchodě. Důraz je kladen především na riziko kreditní, příčiny jeho vzniku a různé druhy kreditních událostí.Dále jsou zahrnuty vybrané způsoby odhadu rizika protistrany, metody ohodnocování kreditního rizika a následně různé způsoby jeho eliminace v podobě stanovování kreditních limitů na základě doporučení ratingových agentur či firemní finanční analýzy, volby vhodných platebních podmínek a dalších. Práce obsahuje také několik klasických a multifaktorových modelů kreditní analýzy. Hlavním tématem je pak řízení kreditního rizika týkající se různých metod jeho zajišťování v podobě široké nabídky financování aktiv jako je faktoring a forfaiting, záruk, zástav nebo pojištění. Poslední oddíl je věnován praktickému uplatnění poznatků z první části na příkladě imaginární firmy, která začínající obchodovat se zahraničními partnery a hledá efektivní způsob jak řídit kreditní riziko.