Aktuální problémy měnové politiky ve světě - Houštecký, Martin (2012)
Tato práce se zabývá současnou měnovou politikou ve světě. Měnová politika patří k základním složkám ekonomiky a hospodářské politiky. V současné světové ekonomice, stále se zotavující z finanční a ekonomické krize, se mnoho pohledů upírá právě na měnovou politiku jakožto možný lék pro stagnující ekonomiku. Tato práce tedy nejprve představuje standardní měnovou politiku a následně analyzuje současný stav měnové politiky v centrech světové ekonomiky, tedy v USA, v Evropě a v Japonsku. Při analýze jsou identifikovány základní problémy, s nimiž se měnová politika potýká. Dále se práce věnuje novým nástrojům a dalším postupům aplikovaným jednotlivými centrálními bankami pro řešení identifikovaných problémů. V závěru se pak práce věnuje dalším teoretickým možnostem měnové politiky.