Portugalsko od vstupu do EU po současnost - Kučerová, Markéta (2012)
Diplomová práce ve třech kapitolách zachycuje vývoj Portugalska v kontextu Evropské unie. Popisuje období před vstupem do Evropských společenství v 70. a 80. letech, kdy došlo k pádu dlouhotrvající diktatury a k postupnému přechodu k demokracii za ekonomické i politické nestability. Další část práce se zabývá průběhem vstupování Portugalska do Evropských společenství, následným obdobím reálné konvergence na přelomu 80. a 90. let, vstupem Portugalska do ERM a přijetím společné měny. Poslední kapitola rozebírá vývoj portugalského hospodářství během účasti v eurozóně a současné problémy Portugalska v kontextu probíhající hospodářské a finanční krize.