Nové trendy ve využívání kulturních památek na příkladu Hrádku u Nechanic - Dobřenská, Lucie (2012)
Diplomová práce se zaměřuje na trendy ve využívání hradů a zámků zpřístupněných veřejnosti v rámci cestovního ruchu s cílem aplikovat získané poznatky na státní zámek Hrádek u Nechanic. Pro dosažení cíle bylo využito kombinace primárního a sekundárního výzkumu. První část práce (kapitoly 1--3) pojednává o obecných trendech v odvětví cestovního ruchu, kulturním cestovním ruchu, využití hradů a zámků obecně a především na základě osobních rozhovorů s odborníky identifikuje hlavní kvantitativní a kvalitativní trendy. Druhá část práce (kapitoly 4--6) se věnuje Hrádku u Nechanic, jeho marketingovému mixu, vyhodnocení a porovnání zde provedených dotazníkových šetření (z let 2004, 2009, 2010 a 2011) a uvádí doporučení pro další prezentaci památky a její rozvoj. Ta v současné době čelí mj. poklesu návštěvnosti, poklesu růstové dynamiky průměrných tržeb, zvýšené konkurenci ze strany ostatních atraktivit, zpochybňování tradiční kulturně-výchovné role památek či požadavkům na využívání zákaznicky orientovaného marketingového přístupu. Odpovědí na tento vývoj je inovace stávajícího produktu a zavedení nových produktů, zkvalitňování doplňkových služeb a širší zapojení do života regionu.