Kvalita služeb v hotelnictví s aplikací na vybrané zařízení - Holá, Lucie; Indrová, Jarmila; Bakos, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práce se zabývá kvalitou služeb v hotelnictví a analýzou kvality ve vybraném pětihvězdičkovém hotelu. Tato analýza má sloužit jako podklad pro management hotelu, jak by bylo možné zlepšit stávající služby hotelu a tím i spokojenost hostů. Teoretická část se zabývá kvalitou služeb jako důležitou součástí řízení ubytovacích zařízení a také specifiky ubytovacích služeb. Samotná analýza byla provedena v pětihvězdičkovém hotelu Praha. K tomuto účelu byly použity informace z dotazníků o spokojenosti hostů poskytnutých přímo hotelem. Dalším nástrojem byly recenze na portálech Tripadvisor.com, Booking.com a Expedia.com. Na základě těchto podnětů byla vypracována konkrétní opatření, která mají přispět k vyšší spokojenosti s nabízenými službami. Zároveň se práce zabývá samotným dotazníkem, kterým jsou získávány informace od hostů, a snaží se formulovat otázky tak, aby se získané informace daly co nejefektivněji využít.
Vedoucí práce: Jarmila Indrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses