Velká Británie - odpadlík, nebo zachránce Evropské unie? - Fialová, Barbora (2012)
Práce analyzuje vývoj ekonomických a politických vztahů Velké Británie s Evropskými společenstvími (ES) a s Evropskou unií (EU) od počátků existence evropské integrace do současného období dluhové krize eurozóny. Zabývá se evropskou politikou Velké Británie před vstupem do ES, následně jednáními o vstupu a nakonec obdobími britského členství v ES a v EU. Důraz je kladen jak na vliv Velké Británie na zásadní jednání o hlavních politikách a institucionálních změnách ES a EU, tak na britský vnitropolitický postoj k evropské integraci, především na mnohdy mylně interpretovaný britský euroskepticismus. Z analýzy historických dat a současné situace autorka vyvozuje možné scénáře budoucího vývoje vztahů Velké Británie a Evropy, ale i vlivu tohoto členského státu na vývoj EU samotné.