Řízení a regulace úvěrového rizika a jejich vliv na hospodářství USA v období od 80. let minulého století do současnosti - Řídký, Jan; Jílek, Josef, 1957-; Mládek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce popisuje vliv řízení úvěrového rizika na objem a kvalitu poskytnutých úvěrů. To se následně projevuje v ekonomické aktivitě, cenové hladině a hospodářském cyklu. V práci je popsána metoda řízení úvěrového rizika a také jeho regulace. Objem poskytnutých úvěrů je zásadně ovlivněn pravděpodobností, s jakou budou splaceny. Pokud je možné přesunout úvěrové riziko na třetí osobu, objem úvěrů roste. Dále je objem poskytnutých úvěrů ovlivněn povinností držet k nim určitý podíl regulačního kapitálu. Naleznou-li banky způsob jak snížit tento podíl, dochází opět k úvěrové expanzi. Úvěrová aktivita podněcuje ekonomickou aktivitu a má také vliv na cenovou hladinu. Možnost přesunu úvěrového rizika na třetí osobu společně s úvěrovou nasyceností trhu vede k rizikovějším obchodům a kvalita úvěrového portfolia se zhoršuje, což se následně odrazí v hospodářském cyklu.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses