Význam cestovního ruchu pro regionální rozvoj členských států EU - Mikeš, Martin (2012)
Region Evropy zaujímá dominantní postavení na trhu světového cestovního ruchu a EU je nejnavštěvovanější destinací na světě. S rostoucí konkurencí z jiných zemí však klesá její relativní podíl. Diplomová práce věnuje posouzení turismu v jednotlivých členských státech EU. V případové studii je podrobněji zanalyzován trh cestovního ruchu v Dánsku. Cílem práce je poskytnout přehled o významu cestovního ruchu pro EU, popsat současné trendy, nastínit perspektivy a budoucí vývoj v tomto ekonomickém odvětví.