Role mezinárodních organizací při překonávání vybraných ekonomicko-sociálních problémů světa - Kalista, Pavel (2012)
V první kapitole popisuje hlavní příčiny vzniku globálních problémů chudoby a zadlužení zemí třetího světa. Ve druhé kapitole představuje a popisuje hlavní mezinárodní organizace a jejich agendu zabývající se řešením výše zmíněných problémů. Ve třetí kapitole se zabývá podrobnou analýzou jednotlivých politik mezinárodních organizací, které mají za cíl snižování chudoby a zadlužení třetího světa.