Vliv přímých zahraničních investic na konkurenceschopnost vybraného regionu v ČR - Lasáková, Martina (2012)
Diplomová práce se zabývá vlivem přímých zahraničních investic na konkurenceschopnost vybraného regionu v ČR. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje konkurenceschopnosti a přímým zahraničním investicím z obecného hlediska. V kapitole je nejprve charakterizován pojem konkurenceschopnost, posléze jsou nastíněny determinanty přílivu PZI a efekty investic na hostitelskou ekonomiku. Druhá kapitola je zaměřena na přímé zahraniční investice v České republice. Kapitola se zabývá historickým vývojem PZI, jejich teritoriální a odvětvovou strukturou a podporou přílivu zahraničních investic ze strany státu. Ve třetí kapitole je představen Moravskoslezský kraj jako investiční lokalita. Součástí kapitoly je analýza vlivu PZI na konkurenceschopnost kraje, která je provedena na základě srovnávání vývoje stavu PZI s vývojem vybraných makroekonomických ukazatelů.