„Až příliš sametová revoluce". Analýza neúspěchu řešení romské problematiky 1948-2012. - Poprik, Anton; Kozmanová, Irena; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce "Až příliš sametová revoluce". Analýza neúspěchu řešení romské problematiky v letech 1948-2012 se s důrazem na byrokratickou úroveň zabývá hledáním důvodů neúspěchu řešení romské problematiky na českém území v období šesti desetiletí činnosti zprvu komunistického a následně demokratického státního aparátu. V první části přibližuje současnou podobu problémů a institucionální systém jejich řešení orgány veřejné správy České republiky. Ve druhé části se zaměřuje na podobu problematiky od vzniku v období druhé poloviny čtyřicátých let, ukazuje stěžejní přístupy i úspěšnost komunistického režimu v dané oblasti a následně v ní přináší pohled na změnu let devadesátých a vývoj řešení v rámci demokratické České republiky. Analýza institucionálního uspořádání řešení otázky v poslední části práce následně nalézá důvody dlouhodobého neúspěchu obou politických režimů při řešení zkoumané otázky a dokazuje, že důvody selhávání se před i po roce 1989 liší na byrokratické úrovni v menší než předpokládané míře. Zkoumáním oficiálních archivních materiálů, jednotlivých studií autorů zabývajících se řešením romské problematiky v minulosti a současných oficiálních pramenů je v práci odhalena dlouhodobá cykličnost zájmu státu a přetrvávající nevhodné institucionální uspořádání, které nejdříve komunistické a poté i demokratické veřejné správě znemožňuje úspěšné provádění politiky v dané oblasti.
Vedoucí práce: Irena Kozmanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses