Inovační politika USA a její dopad na vývoj obchodní bilance - Kalousová, Tereza; Gullová, Soňa, 1954-; Klosová, Anna, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práce se zabývá inovačním prostředím Spojených států amerických a dopadem americké inovační vládní politiky na zahraniční obchod země. Pro účely práce byla použita analýza a komparace kvalitativních i kvantitativních dat především ze zdrojů amerického statistického úřadu a inovačních vládních programů jednotlivých ministerstev a federálních agentur. Spojené státy americké jsou stále považované za jednu z nejvlivnějších a nekonkurenceschopnějších ekonomik světa. Dlouhodobý trend záporné bilance zahraničního obchodu se zbožím a především rostoucí import technologických produktů však oslabuje pozici USA jako světového lídra v inovačním prostředí. V posledním desetiletí se výzkum a vývoj stává silně globalizovaným a Spojené státy americké se neubrání rostoucímu vlivu nově vznikajících ekonomik, především z asijského regionu. Současný strategický vládní dokument o podpoře inovací usiluje o celoplošný rozvoj, nikoliv o podporu pouze vybraných oblastí. Obamova administrativa intenzivně podporuje klíčové oblasti pro udržení konkurenceschopnosti země zvolené vzhledem k současné světové krizi či sílící mezinárodní konkurenci. Ty však nejsou zcela v souladu s komoditami mající hlavní podíl na tvorbě záporné bilance zahraničního obchodu země. V tomto ohledu inovační politika USA spíše zaostává.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses