Dekolonizace Indie a britská ekonomika - Horešovský, Jan (2013)
Diplomová práce se zabývá hospodářskými a politickými okolnostmi vedoucími k dekolonizaci Indie. Cílem práce je analyzovat politickou a hospodářskou situaci v Britské Indii od začátku druhé světové války do roku 1947. Práce se zabývá klíčovými politickými jednáními, která bezprostředně vedla k dekolonizaci Indie. Zároveň analyzuje dopady druhé světové války a let 1945-1947 na průmysl, zemědělství a zahraniční obchod. Dále se věnuje problematice válečného financování a hospodaření státu v průběhu druhé světové války a zkoumá jeho dopady na situaci v Indii.