Financování profesně orientovaných vysokých škol ve vazbě na jejich kvalitu v evropském kontextu - Mulač, Petr; Nováková, Štěpánka, 1945-; Zelenka, Vladimír, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Předmětem dizertační práce je analýza postavení profesně orientovaných vysokých škol na trhu terciárního vzdělávání v zahraničí i v České republice, zhodnocení systémů zajišťování kvality a modelů jejího hodnocení na profesních vysokých školách v zahraničí i v České republice, posouzení zahraničních přístupů k financování na profesních vysokých školách a rozbor systému financování vysokoškolského vzdělávání v ČR se zaměřením na veřejné neuniverzitní školy. Hlavním cílem dizertační práce je na základě analýzy systému zabezpečování kvality a financování profesně zaměřených vysokých škol v zahraničí a České republice zhodnotit současný stav financování tohoto sektoru v České republice i jeho vazbu na kvalitu a na základě zjištěných závěrů navrhnout specifická kritéria pro financování českých veřejných neuniverzitních vysokých škol. Náplní dizertační práce je důkladné pojednání o současné situaci v oblasti zajištění a řízení kvality s akcentem na hledisko financování pro segment profesně orientovaných veřejných vysokých škol. Tento segment je v České republice na rozdíl od vyspělých (nejen) evropských zemí poněkud stranou zájmu moci zákonodárné i výkonné, a proto nemá patřičný prostor pro plnění své specifické role, tj. zejména vazby na podnikovou praxi, výukovou orientaci a vztah s regionem. Dizertační práce poukázuje na největší problémy a úskalí v dané oblasti a předkládá i návrh okamžitých úprav v oblasti financování, které jsou zasazeny do stávajícího systému. Z toho důvodu by jejich zavedení do praxe nepředstavovalo výrazné administrativní ani finanční náklady a přínos pro sektor by byl naopak markantní.
Vedoucí práce: Štěpánka Nováková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations