Jednotné evropské nebe - Smejkal, Petr (2012)
Cílem této práce je prozkoumat integraci vzdušného prostoru Evropské unie, která je nezbytně nutná k zachování plynulého, bezpečného a efektivního provozu nad Evropou. Počet letadel nad Evropou rok od roku roste, a proto je zapotřebí k tomu uzpůsobit i vzdušný prostor, který v nynější podobě není schopný trvale udržitelného rozvoje. Evropská unie již několik let vyvíjí projekt Jednotného evropského nebe po vzoru již úspěšně integrovaného vzdušného prostoru nad Německem, Belgií, Lucemburkem a Nizozemím. Právě tento projekt a jednotlivé funkční celky budou středobodem této práce.