Modelování vybraných procesů Úřadu MČ Praha 4 - Gerlický, Filip; Říhová, Zora, 1948-; Novák, Miloslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části poskytuje úvod do problematiky veřejné správy a zejména samosprávy. Zabývá se obcemi, jejich legislativou (zákonem o obcích a o Hlavním městě Praze), typy, povinnostmi, orgány a rozdílem mezi samostatnou a přenesenou působností. Uvádí úřad v kontextu eGovernmentu, představuje dva typy členění eGovernmentu a upozorňuje na specifika správních agend, do kterých patří i vydávání elektronických občanských průkazů (eOP). Věnuje se historii a účelu občanského průkazu a povinnostem s ním spojeným. Rozsáhlá část se zabývá eOP, jeho odlišnostmi od předchozích typů, funkcionalitou, výhodami a nevýhodami, které přináší a jeho bezpečností. Popisuje postupy a náležitosti jeho vydávání, navrhuje jeho vylepšení a dívá se na jeho budoucnost. Neopomíjí projekt eOP zhodnotit. Stručně se dotýká procesního modelování. V praktické části je vytvořeno nové člení služeb eGovernmentu a nastíněna podoba zřejmě první komplexní metodiky členění jeho služeb. Je zde vypracován rozsáhlý podrobný procesní model služby vydávání eOP na ÚMČ Praha 4, provedeno měření a vyhodnocení efektivity této služby a zpracováno dotazníkové šetření, zaměřené na názory občanů na elektronický občanský průkaz a postup jeho vydávání.
Vedoucí práce: Zora Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses