Význam voleb a nastavení volebního systému při změně režimu v zemích střední Evropy - Urbanová, Barbora; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Bakalářská práce se zabývá procesy přechodů k demokracii a souvisejícím ustanovování volebních systémů v průběhu nebo po pádu autoritářského režimu v Československu, Maďarsku a Polsku. Cílem práce je analyzovat události, které s pádem režimu souvisely a objasnit vliv a důležitost výběru volebního systému, který napomohl ustanovení a udržení demokracie v těchto zemích. První kapitola se zabývá volebními systémy. Druhá kapitola se týká procesů přechodů k demokracii a jejich klasifikování. Třetí kapitola se zabývá konkrétními případovými studiemi o jednotlivých srovnávaných zemích. Každá ze srovnávaných zemí prošla rozdílným typem přechodu k demokracii z hlediska ustanovování nového, demokratického režimu. Role elit byla v každé zemi jiná -- v Maďarsku byla jejich důležitost zdůrazněna, v Československu byly elity odstupujícího režimu zcela potlačeny díky společenské podpoře nové demokratické opozice, v Polsku se vládnoucí elity snažily o poklidné řešení situace s tím, že si chtěly ponechat co největší moc (o kterou je ale opozice rychle připravila). Volební systémy pro podporu tohoto procesy byly taky odlišné, ve všech zemích se ale podařilo transformací projít bez větších problémů. Důležitost volebních procesů souvisela zejména s obnovením a obrozením stranického systému, který se ukázal jako stavební kámen politického systému demokratických zemí.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses