Devizové swapy při řízení likvidity globálního bankovního systému - Minařík, Petr; Brůna, Karel, 1973-; Jakl, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou řešení finanční krize prostřednictvím devizových swapů. Pomoc bankám na celém světě prostřednictvím těchto operací byla prováděna tzv. swapovými linkami, které zavedl Federální reservní systém USA (Fed) koncem roku 2007. Tyto swapové linky byly jedním z mnoha likvidních programů, které Fed prováděl za účelem dodání likvidity a ozdravení globálního bankovního systému. Pomocí indikátoru 3M libor -- OIS spread, který informuje o problémech na mezibankovních trzích, je zkoumán dopad těchto swapových facilit na globální bankovní systém. V práci bylo zjištěno, že dopad swapových linek byl pozitivní, ovšem nikoliv při oznámení tohoto opatření nebo při swapech nízkých částek, ale až po enormním zvýšení objemu amerických dolarů swapovaných mezi centrálními bankami. V práci je proveden odhad výnosů a nákladů, které Fed ze swapů měl a u výnosů je tento odhad porovnán s údaji ve výroční zprávě. Výnosy jsou odhadovány ze součtu veškerých úroků všech bank, které dolary ze swapových linek "rozlévaly" do svých jurisdikcí. Náklady jsou odhadovány jako oportunitní náklady.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses