Analýza kampaní zakladatelských voleb Československo v letech 1920, 1946 a 1990 - Pařízková, Nikola; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Dlouhý, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Práce se věnuje průlomovým volbám v Československu v letech 1920, 1946 a 1990. Zmínka o nich je často zúžena pouze na jejich charakter prvních voleb nového režimu. Tato diachronní komparativní analýza se snaží na základě volebních kampaní ve stranickém tisku nastínit širší aspekt zakladatelských voleb a zachytit tak dynamické procesy spjaté s obdobím přechodu. Specifikum těchto voleb do značné míry ovlivňuje podobu kampaní. Volební agitace odráží nejen předešlé přeměny ve společnosti, ale zároveň klade požadavky na její budoucí vývoj. V reflexi momentální situace se zároveň promítají vztahy jednotlivých stran, což může náhled neméně obohatit. Výsledná podoba kampaně je kombinací zmíněných faktorů spolu s dalšími, jako je nastavení médií a celková nálada ve společnosti. Práce se tak snaží ujasnit chování subjektů ve volebních kampaních zakladatelských voleb. Ač se toto chování do značné míry odlišuje v rámci různých výchozích podmínek, důraz na budoucí směřování státu je vždy pilířem kampaní jednotlivých stran.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses