Metodika tvoby registru rizik IT - Svěcený, Jan (2012)
V současnosti je řízení rizik neodmyslitelnou součástí projektového řízení. U každého projektu je třeba rizika identifikovat, analyzovat, evidovat a přijímat v reakci na ně příslušná opatření. Je třeba určit pravděpodobnost jejich výskytu a kritičnost jejich dopadů. Jedním z nástrojů, který slouží k evidenci a průběžnému řízení rizik a souvisejících opatření, je registr rizik. V této práci budou porovnávány různé teoretické přístupy řízení rizik (vycházející například z metodiky PRINCE2), z nichž bude odvozena šablona registru rizik včetně metodiky využití na různých typech projektů zaměřených na oblast informačních technologií. Práce bude rozdělena do dvou částí: v teoretické části bude uvedena problematika řízení rizik a budou probrány různé přístupy k řízení rizik; v části praktické budou tyto metodiky navzájem porovnány a bude odvozena šablona registru rizik a popsána metodika jeho využití.