Komparativní analýza řízení vybraných subjektů v době hospodářské recese - Šimáková, Jitka; Kučera, Dušan; Barton, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Cílem mé práce je popsat základní faktory světové hospodářské krize a vysledovat její projevy v českém prostředí, které budou vystopovány na příkladech zvolených dvou podnikatelských subjektů. Práce nejprve poukazuje na to, jakým způsobem propukla americká hypoteční krize, jaký vliv měla finanční krize na zasažené státy a jaké úkoly padly na podnikovou sféru. V druhé řadě pak předložená práce analyzuje dvě vybrané společnosti, které si v období finanční krize vedly odlišným způsobem. Cílem komparace je zjistit (především z finančních a výkazů a manažerských rozhodnutí) co dovedlo první z nich k nestabilitě a druhou naopak k dalšímu rozvoji. V první kapitole práce popisuji historicky známé finanční krize se zaměřením na americkou hypoteční krizi z roku 2007 a její postupné rozšíření do evropských států, včetně České republiky. Druhá kapitola je věnována metodickému aparátu finanční analýzy, kterou využívám v praktické části. Praktická část se ve 3.kapitole skládá z komentované analýzy účetních výkazů dvou stavebních společností s cílem zjistit odlišnosti v jejich finančním řízení. Do analýzy dále vstupují také nefinanční ukazatele a další faktory, které jsou součástí obsahu 4. kapitoly.
Vedoucí práce: Dušan Kučera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses