Účetní a daňové prostředí pro podnikání v Nizozemí - Přibylová, Petra (2012)
Diplomová práce popisuje účetní a daňové prostředí pro podnikání v Nizozemí a snaží se upozornit na rozdíly v legislativě, které se odkloňují od evropského trendu. Práce mapuje právní úpravu podnikání a s tím související účetní a daňovou legislativu, zaměřuje se na skupinu z účetního i daňového hlediska a snaží se poskytnout odpověď na otázku, proč je Nizozemí považováno za daňový ráj. V účetní i daňové legislativě je v Nizozemí patrný sílící tlak Evropské unie. Do nizozemských účetních standardů jsou implementovány principy podle IFRS, přesto si některé oblasti zachovávají původní národní úpravu. Daňová úprava má svérázný charakter, země je atraktivní destinací z hlediska zdanění dividend, úroků, licenčních poplatků a dalších kapitálových zisků.