Systém managementu kvality dlouhodobé péče v ČR - Waageová, Alena (2011)
Cílem této práce je představit dlouhodobou péči v České republice, navrhnout použitelný systém Managementu kvality dlouhodobé péče, a na příkladu Gerontologického centra předvést jeho praktickou aplikaci. Doplňujícím cílem je vytvoření příručky Managementu kvality dlouhodobé péče, určenou pro obdobně zaměřené zdravotně-sociální organizace. V práci je použita analýza dokumentů - dostupných odborných prací na téma dlouhodobé péče a literatury zaměřené na management kvality. Významná část textu je podpořena vlastními zkušenostmi z praxe a konzultacemi s odborníky na péči o seniory. Jako východisko pro navrhovaný systém Managementu kvality dlouhodobé péče byly použity systémy norem ISO, nekodifikované přístupy TQM, Standardy sociálních služeb a Národní akreditační standardy pro zdravotnická zařízení následné a dlouhodobé péče Spojené akreditační komise ČR. Navržený systém má široký záběr; zahrnuje zdroje, procesy i výstupy. Požadavky různých v praxi používaných systémů jsou v některých částech společné, systém tak může s malými úpravami vyhovovat specifickým požadavkům jednotlivých certifikačních autorit.